12.7.06

heimat














Edgar Reitz’ monumentale filmepos Heimat 1-3 genset på dvd.


"Mens ”Hjemstavn” [Heimat] har en tysk landsby og det traditionelle familieliv som sin genstand, beskæftiger ”Den anden Hjemstavn” [Die zweite Heimat] sig med de mennesker, der søger deres livslykke i storbyerne, med de mennesker, der bevæger sig ud af de oprindelige familiebindinger og prøver at nydefinere deres personlige hjemstavn. Det, de søger og på en mærkelig måde også finder, er ”valgslægtskaber”. Det er kravet om nye friheder, der bestemmer deres liv. De vil i langt videre udstrækning end deres forældre nogen sinde har drømt om selv bestemme deres arbejde, deres vennekreds, deres opholdssted, deres parforhold, deres dagligdag og deres åndelige horisont. De gør oprør mod traditionerne i de familier, de kommer fra. De oplever deres liv som en søgen efter mening.

”Den anden Hjemstavn” beskriver en verden i opbrud. De unge mennesker, hvis livsroman bliver fortalt her, har samlet deres første indtryk i livssammenhænge, der har eksisteret i århundreder. De bærer – på hver deres måde – deres ”Schabbach” i hjertet, men de har også oplevet, hvordan idyllerne bliver latterlige, hvordan familierne falder fra hinanden, eller hvordan familiefællesskabet i efterkrigstiden bliver til et tavshedens eller fortielsens sted. Moderkærlighed, faderkærlighed, søskendekærlighed – hvad betyder alt dette, når verden ”udenfor”, når den kraft, som man føler man har i sig, blot mobiliserer en ængstelse og stædige forbud fra familiens side?"



Edgar Reitz i bogen Den anden hjemstavn, Forlaget politisk revy, 1993,
oversat af Hans Christian Fink.


”Hermännsche, du har ikke forandret dig spor!”
Gamle Glasisch-Karl til Hermann Simon, som netop er hjemvendt til landsbyen Schabbach efter 10 års personlighedsudvikling i kunstnermetropolen München. Dermed slutter Die zweite Heimat.